Patientens rättigheter i Finland

Du som patient har rätt till god vård och ett gott bemötande inom hälso- och sjukvården. Du har även rätt att delta i beslut som rör din vård och rätt att få information om din vård.


Rätt till god vård och gott bemötande

Du har rätt till god hälso- och sjukvård. De yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården ska bemöta dig med respekt för din övertygelse, integritet och ditt människovärde. Ditt modersmål, din kultur och dina individuella behov ska beaktas i vården alltid när detta är möjligt.

I hälso- och sjukvårdstjänster får patienterna inte särbehandlas utifrån till exempel ålder, hälsotillstånd eller handikapp. Endast medicinska skäl får påverka vårdbesluten.

Din åsikt ska beaktas i vården

Om du vill, kan du vägra en viss behandling eller åtgärd. Om du vägrar en behandling ska du alltid när det är möjligt ges någon annan medicinskt godtagbar vård.

Du kan inte få vilken behandling som helst enligt dina önskemål. Det är alltid läkaren som utifrån medicinska orsaker fattar det slutgiltiga beslutet om vilken behandling som ges. Du kan alltså inte kräva en viss behandling.

Du kan vägra en behandling även om du på grund av ditt hälsotillstånd skulle behöva behandlingen. Läkaren måste förklara för dig på ett begripligt sätt vad det innebär att avstå från behandlingen. Om du fortfarande vägrar behandlingen görs en anteckning om detta i dina journalhandlingar.

Du ska få information om ditt hälsotillstånd och din vård

De yrkesutbildade personerna inom hälso- och sjukvården ska på eget initiativ ge dig information om ditt hälsotillstånd. Du har rätt att få information om olika behandlingsalternativ och deras effekter och eventuella biverkningar. Du har även rätt att få information om alla sådana omständigheter som är av betydelse när beslut om din vård fattas.

Informationen om ditt hälsotillstånd och din vård ska ges på ett sådant sätt att du förstår den. Om du och vårdpersonalen inte har ett gemensamt språk ska hälso- och sjukvården vid behov ordna tolkning.

Du har rätt att granska uppgifterna i dina journalhandlingar. Du kan be att få uppgifterna rättade om de är felaktiga. Skicka en begäran om detta till den hälsovårdsenhet där uppgiften har registrerats. Du kan se dina patientuppgifter i tjänsten MittKanta. I MittKanta kan du även spara ett vårddirektiv och en donationsvilja.

Läs även:

En minderårig patients åsikt ska beaktas

En minderårig patients åsikt måste beaktas i vården när det är möjligt med hänsyn till patientens ålder och utvecklingsnivå.

Om en minderårig är förmögen att besluta om sin vård kan hen förbjuda att uppgifter om hens hälsotillstånd och vård lämnas ut till vårdnadshavaren eller en annan laglig företrädare. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården bedömer om barnet eller den unga själv kan besluta om sin vård.

Om en minderårig inte är förmögen att besluta om sin vård ska hen vårdas i samförstånd med sin vårdnadshavare eller sin lagliga företrädare. Vårdnadshavarna har inte rätt att förbjuda vård som är nödvändig för att undvika fara för patientens liv eller hälsa.

Läs även:

Om en patient inte är förmögen att besluta om sin vård behövs en anhörigs samtycke till vårdåtgärder

Om en myndig patient inte själv kan fatta beslut om sin vård, behövs en annan persons samtycke till viktiga vårdåtgärder. Samtycke kan ges av en nära anhörig, någon annan närstående person till patienten eller patientens lagliga företrädare.

  • Först försöker man klarlägga vad patienten själv skulle önska i fråga om sin vård.
  • Om patienten har meddelat sin vilja angående vården tidigare och hens vilja är känd på ett tillförlitligt sätt, ska den efterlevas.
  • Om de anhöriga förbjuder en behandling ska patienten alltid när det är möjligt ges någon annan medicinskt godtagbar vård.
  • Personen som ombeds att lämna sitt samtycke till vården ska även få tillräcklig information om patientens hälsotillstånd för att kunna ge sitt samtycke.
  • Om det inte går att klarlägga en anhörigs eller en laglig företrädares åsikt ska patienten vårdas i enlighet med vad som är i hens bästa intresse. Detta gäller också när anhöriga har olika åsikter om saken.
  • Patientens anhöriga har inte rätt att förbjuda vård som är nödvändig för att undvika fara för patientens liv eller hälsa.
Beslut om psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja

För en myndig person kan beslut om psykiatrisk sjukhusvård oberoende av patientens vilja meddelas om

  • patienten konstateras vara mentalsjuk,
  • patientens sjukdom skulle väsentligt förvärras eller det skulle allvarligt äventyra patientens hälsa eller säkerhet om patienten inte får vård och
  • andra mentalvårdstjänster inte är lämpliga eller de är otillräckliga.

En person kan meddelas beslut om vård oberoende av hens vilja också om det är möjligt att hen allvarligt kan äventyra andras hälsa eller säkerhet. Vård oberoende av patientens vilja ges alltid på sjukhus.

En minderårig kan oberoende av sin vilja meddelas beslut om psykiatrisk sjukhusvård om hen på grund av allvarliga mentala störningar har ett behov av vård. Hen kan meddelas beslut om sjukhusvård om inga andra mentalvårdstjänster är lämpliga och om hens sjukdom väsentligt skulle förvärras eller hens eller andras hälsa eller säkerhet allvarligt skulle äventyras, om personen inte får vård.

Allvarliga psykiska störningar kan vara till exempel mycket allvarliga beteendestörningar, självdestruktivt beteende och ätstörningar.

Bekanta dig även med dessa ämnen: