Jag vill resa utomlands för planerad vård

Du kan fritt resa utomlands för att använda hälso- och sjukvårdstjänsterna där. Du har rätt att få vård i ett annat EU- eller EES-land på samma villkor som landets invånare. Du kan åka utomlands för att använda tjänster inom både primärvården och den specialiserade sjukvården och även för att få vård för en långvarig sjukdom.


Med planerad vård avses att du reser till ett land enkom för att få vård. Om du får vård utomlands på grund av akut insjuknande eller ett olycksfall är det inte fråga om planerad vård.

Du kan använda de lokala, offentliga hälso- och sjukvårdstjänsterna i ett annat EU-/EES-land på samma sätt som invånarna i landet. Dessutom kan serviceproducenterna inom hälso- och sjukvården i Schweiz, Storbritannien och Nordirland själva bestämma om de tar emot klienter från utlandet.

EU- och EES-länderna har dock ingen skyldighet att erbjuda klienter som söker vård från utlandet följande hälso- och sjukvårdstjänster:

  • långvarig vård och andra tjänster, vars syfte är att stöda personen i vanliga, dagliga funktioner
  • organtransplantationer,
  • vaccinationer och vaccinationsprogram.

Så här reser du utomlands för planerad vård

Ta reda på mottagarlandet och vårdenheten
  • Leta reda på ett lämpligt sjukhus eller en lämplig läkare och kontrollera att de har tillstånd för sin verksamhet.
  • Observera att vården alltid ges i enlighet med mottagarlandets lagstiftning och hälso- och sjukvårdssystem.

Du kan be om mer information hos kontaktpunkten i mottagarlandet. Se kontaktuppgifterna till kontaktpunkterna i andra EU-länder på vår webbplats.

Kom överens om de praktiska arrangemangen
  • Kom överens om tidpunkten för vården, praxis och betalningar direkt med vårdenheten.
  • Kontrollera på vilket språk du får vård och ordna vid behov tolkning.
  • Om du vill, kan du ansöka om förhandstillstånd eller begära ett förhandsbesked hos FPA.
  • Om du har ansökt om förhandstillstånd, kontrollera hos vårdgivaren att den godtar förhandstillståndet.

Läs även:

Kom ihåg patienthandlingar och översättningar
  • Lämna till vårdgivaren dina viktigaste patienthandlingar och vid behov också din remiss. Du kan behöva en remiss även för att få FPA:s ersättning.
  • Om handlingarna måste översättas måste du själv betala kostnaden för detta.

Läs även: Patienthandlingar utomlands

Res till vårdenheten och betala fakturan
  • Om du har ett förhandstillstånd från FPA betalar du endast den lokala klientavgiften för vården.
  • Om du inte har ett förhandstillstånd betalar du själv hela fakturan.
  • Be om att få dina patienthandlingar av vårdgivaren och ta med dig dem till Finland.
Ansök om ersättning hos FPA
  • Lämna till FPA en specifikation av vården som du har fått och kostnaderna för den och ansök om ersättning med blankett SV 128.
  • Om FPA har beviljat dig ett förhandstillstånd och du endast har betalat den lokala klientavgiften för vården, behöver du inte ansöka om ytterligare ersättningar för vården som du har fått. Du kan ändå ansöka om FPA:s ersättning för de rese-, läkemedels- och vistelsekostnader som uppstått under resan.
  • Ansök om ersättningarna senast sex månader efter att du betalat kostnaderna.

Läs även: Hur ersätts kostnaderna för uppsökande av vård?

Behöver du fortsatt vård i Finland?
  • Om du behöver fortsatt vård i Finland ska du kontakta din egen hälsocentral. Den behandlande läkaren bedömer ditt vårdbehov och du får vård enligt bedömningen.
  • Vården ges i enlighet med finländsk praxis. Vården i Finland kan skilja sig från de anvisningar som den läkare som behandlade dig utomlands gav.
  • Lämna patientjournalerna som du fått utomlands till den läkare som ansvarar för din fortsatta vård. Om handlingarna måste översättas betalar du själv kostnaden för detta.

Läs även: Fortsatt vård i Finland

Vad om du råkar ut för en patientskada?
  • Den finländska patientförsäkringen omfattar inte skador som inträffat utomlands.
  • Red ut skadan med vårdgivaren och ansök om eventuell ersättning hos myndigheterna i det aktuella landet.
  • Du kan ändå få vård i Finland, även om orsaken till vårdbehovet är en patientskada som inträffat utomlands.

Läs även: Patientskador utomlands

Planerad vård utanför EU, EES och Schweiz

Du kan också resa till länder utanför EU eller EES, men möjligheten att få vård beror på mottagarlandets lagstiftning. I andra länder har vårdgivarna inte en lagstadgad skyldighet att ta emot dig som patient om du har rest till landet för att använda hälso- och sjukvårdstjänsterna.

FPA ersätter inte vårdkostnaderna om du har rest för planerad vård utanför EU eller EES, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland.

Har du ytterligare frågor?

Kontakta oss via e-post: yhteyspiste@kela.fi

Vanliga frågor om vård utomlands

Vad är ett förhandstillstånd och var får man det i Finland?

Du kan ansöka om förhandstillstånd som motsvarar EU-förordningen (S2-blankett) för vård i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien. Om du beviljas ett förhandstillstånd, betalar du för vården lika mycket som de lokala invånarna. Ditt välfärdsområde betalar resten av vårdkostnaderna. Kom överens med vårdgivaren om det praktiska och kontrollera i förväg att vårdgivaren accepterar förhandstillståndet.

Ansök om förhandstillstånd hos FPA. Bifoga en redogörelse för din vård, såsom ett läkarutlåtande, till ansökan. FPA begär ett utlåtande om din situation från den offentliga hälso- och sjukvården och beviljar ett förhandstillstånd om hälso- och sjukvården i ditt välfärdsområde förordar det.

För närvarande används endast förhandstillståndet enligt EU-förordningen i Finland.

Kan jag själv välja var jag får vård med förhandstillstånd?

Ja det kan du. Ta reda på en lämplig vårdgivare och om vårdgivaren accepterar förhandstillståndet (S2-blankett). S2-blanketten accepteras i regel endast i den offentliga hälso- och sjukvården eller på enheter som har ingått ett avtal med den offentliga hälso- och sjukvården. Förhandstillstånd beviljas för ett visst land och en viss form av vård. Förhandstillståndet har också en tidsfrist inom vilken man ska söka sig till vård.

På vilka grunder beviljas förhandstillståndet Finland?

Den offentliga hälso- och sjukvården i ditt välfärdsområde bedömer din ansökan. Förhandstillstånd ska beviljas om vården är motiverad i din situation, den vård du söker hör till de offentliga hälso- och sjukvårdstjänsterna i Finland och det inte är möjligt att i Finland ordna vård för dig inom ramen för garantitiden. I vissa fall kan förhandstillstånd beviljas till exempel på grund av språk eller kultur, även om vården skulle vara tillgänglig även i Finland.

Kan jag få ersättning för vårdkostnaderna om jag på eget initiativ söker vård utomlands?

Ja. Du kan ansöka om ersättning hos FPA om du på eget initiativ uppsöker vård i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. FPA ersätter kostnaderna på det sätt som om du hade fått vård i en motsvarande situation inom ditt eget välfärdsområde. Du betalar dock alltid en klientavgift. Ansök om ersättning inom sex månader efter att du betalat för vården.

Du kan även ansöka om förhandstillstånd som motsvarar EU-förordningen hos FPA för vård utomlands. Då betalar du för vården lika mycket som lokala invånare.

Om du uppsöker vård utanför EU eller EES, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, kan du inte få ersättningar för vårdkostnaderna från FPA.

Får man veta ersättningsbeloppet i förväg?

Om du vill kan du på förhand fråga FPA hurdana ersättningar du kan få för vård som getts utomlands. Ansök om förhandsbesked i god tid innan du söker vård, eftersom FPA begär behövliga uppgifter av den offentliga hälsovården inom ditt välfärdsområde.

För ansökan om förhandsbesked behöver du en utredning av en läkare som ger vård utomlands om den vård som ska ges, en uppskattning av vårdkostnaderna och en remiss, om en sådan krävs för motsvarande vård i Finland. FPA ersätter vårdkostnaderna på det sätt som anges i förhandsbeskedet, om vården har genomförts i enlighet med de uppgifter som du lämnat.

Kan jag få FPA-ersättning för vilken som helst vård som jag fått utomlands?

Du kan inte. FPA ersätter endast vård som getts i ett annat EU- och EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. En förutsättning för ersättning är också att vården är medicinskt nödvändig och hör till den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.

Om du söker dig till utlandet för vård med förhandstillstånd kan du få ett förhandstillstånd för sådan vård som ingår i tjänsterna inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. Du kan alltså inte få ett förhandstillstånd för sådan vård som inte finns tillgänglig i Finland. Undantag från detta är sällsynta sjukdomar för vilka man i vissa fall kan få ett förhandstillstånd.

Bekanta dig även med dessa ämnen: