Spanien (inkl. Kanarieöarna)
I en nödsituation får du hjälp genom att ringa 112.
Tillgång till vård
Med det europeiska sjukvårdskortet (European Health Insurance Card, EHIC) får du medicinskt nödvändig vård under en tillfällig vistelse i Spanien, Ceuta, Melilla, Kanarieöarna och på Baleariska öarna. Medicinskt nödvändig vård är vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du kan behöva sådan vård exempelvis vid akut sjukdom eller en olycka.
Du kan även få vård i anslutning till graviditet, förlossning eller en långvarig sjukdom. Om din sjukdom kräver regelbunden vård under din utlandsvistelse, kontakta den utländska vårdtillhandahållaren i förväg och kom överens om ordnandet av vården.
Det europeiska sjukvårdskortet garanterar inte kostnadsfri vård, utan du betalar samma pris för vården som lokala invånare. Vi rekommenderar att du också har papperskopior av kortet med dig. Om du inte har det europeiska sjukvårdskortet eller om kortet av någon anledning inte accepteras, måste du betala vårdkostnaderna själv. I detta fall kan du söka ersättning hos FPA i efterhand.
Observera att vissa hälsovårdscentraler, läkarmottagningar och sjukhus också kan ta emot privatpatienter. De har dock olika mottagningstider för patienter inom den offentliga och den privata sektorn. Om du blir ombedd att betala, är du i systemet för privat vård i stället för offentlig vård. Då accepteras inte det europeiska sjukvårdskortet och för vården debiteras fullt pris.
Information om hälso- och sjukvårdstjänsterna fås på den spanska socialförsäkringsinstitutionens (Instituto Nacional de la Seguridad Social) lokala kontor eller på regionala hälsoservicekontor (Servicio Regional de Salud). Vid kontoren kan du be om kontaktuppgifter till hälsocenter, läkare och sjukhus som ingår i det offentliga systemet. Du får kontaktuppgifter för olika regioner också vid spanska hälsovårdsministeriet.
I vissa delar av landet, i synnerhet på öarna utanför fastlandet, kan det vara lång väg till vårdtjänster inom det offentliga systemet.
Observera att Gibraltar är en del av Storbritannien och till till följd av Storbritanniens utträde ur EU kommer inte heller Gibraltar längre att tillhöra Europeiska unionen. Till följd av detta gäller det europeiska sjukvårdskortet inte längre i Gibraltar.
Akut insjuknande
Läkare
Du kan träffa en allmänläkare (medico de familia) eller en barnläkare (pediatra) direkt genom att uppsöka ett hälsocenter (centro sanitario eller centro de salud) eller en läkarmottagning (consultorio) inom den offentliga sektorn. För besök hos specialist krävs remiss från en allmänläkare. Säkerställ att den behandlande läkaren hör till Spaniens offentliga hälso- och sjukvårdssystem (asistencia sanitaria pública eller asistencia del Sistema Nacional de Salud). Visa upp ditt europeiska sjukvårdskort och en identitetshandling på mottagningen. Då är vården kostnadsfri. Det är bra att ha med sig en papperskopia av det europeiska sjukvårdskortet, så att du kan visa upp ditt kort på mottagningen och ge kopian till läkaren.
Tandläkare
Tandvård finns oftast inte tillgänglig inom det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet och kostnaderna för tandvård ersätts inte. Endast akuta åtgärder kan ges kostnadsfritt inom den offentliga hälso- och sjukvården.
Läkemedel
När du hämtar ut läkemedel som en läkare inom den offentliga hälso- och sjukvården i Spanien skrivit ut till dig, ska du visa upp ditt europeiska sjukvårdskort och en identitetshandling på apoteket (farmacia). Alla klienter betalar själva en del av läkemedelskostnaderna. Om du vistas i Spanien tillfälligt, betalar du mot uppvisande av ditt europeiska sjukvårdskort en självrisk om 50 procent för medicinskt nödvändig läkemedelsbehandling. Pensionärsturister betalar en självrisk om 10 procent. Om du bor stadigvarande i Spanien och får finsk pension, betalar du oftast en självriskandel om 10 procent för läkemedelsinköp. Om det inte framgår av ditt födelsedatum på sjukvårdskortet att du är pensionär, kan du bli ombedd att visa upp ytterligare intyg.
Med ett finländskt e-recept kan du nu köpa läkemedel på nästan alla apotek i Spanien (sanidad.gob.es, på spanska). Du får ut dina läkemedel på apotek i Spanien genom att visa upp ditt pass eller ett ID-kort. Användningen av elektroniska recept utomlands är behäftat med vissa begränsningar. Bekanta dig med alla begränsningar på webbplatsen Kanta.fi. Du kan ansöka om läkemedelsersättning vid FPA i efterhand.
Vård på sjukhus
Intagning för sjukhusvård sker med remiss från en specialistläkare. I brådskande fall kan du emellertid gå direkt till en öppenvårdsmottagning (ambulatorio) eller ett sjukhus (urgencias). När du visar upp remissen och dessutom det europeiska sjukvårdskortet och en identitetshandling i receptionen på ett sjukhus som ingår i det offentliga sjukhuset, är vården och läkemedlen kostnadsfria. I annat fall likställs du med privata patienter och då måste du betala för vården.
Ambulanstransporter är kostnadsfria om transporten är nödvändig på grund av medicinska skäl och du visar upp ditt europeiska sjukvårdskort.
Om du på grund av ditt hälsotillstånd behöver specialtransport för hemresan till Finland, står du själv för hela resekostnaden. Det rekommenderas att du tecknar en reseförsäkring som täcker dessa kostnader.
Läs mer om akut insjuknande i Europa.
Läs mer om ersättning för vård utomlands.
Patientuppgifter
Kom ihåg att själv se till att dina patientuppgifter överförs mellan länderna. Du kan lämna journalhandlingarna om vård som du fått utomlands till den instans som har ansvaret för din fortsatta vård eller till din egen hälsostation. Om journalhandlingarna behöver översättas ansvarar du själv för detta.
Mellan Spaningen och Finland används elektroniska översikter över patientuppgifterna, vilket innebär att en läkare i begränsad omfattning kan se hälsouppgifter som registrerats om dig i Finland tidigare. Översikten över patientuppgifterna innehåller till exempel uppgifter om diagnoser, recept och allergier. Kontrollera hos vårdenheten att den använder översikten över patientuppgifterna. Du ska också get ditt samtycket till användningen av patientöversikten i MittKanta.
Läs mer om patientöversikten på Kanta.fi
Användbara webbplatser
Om du vill resa till Spanien för att använda hälso- och sjukvårdstjänster, hittar du allmän information om planerad vård utomlands på vår webbplats. Vi har även listat några användbara informationskällor nedan. Du kan ställa dina frågor om hälso- och sjukvården i Spanien till den nationella kontaktpunkten i Spanien.
På webbplatsen för det spanska hälsovårdsministeriet finns en söktjänst (på spanska) med vilken du kan söka ett offentligt eller privat sjukhus. Söktjänsten fungerar främst utifrån geografiska områden.
I det allmänna registret över hälsotjänster och -inrättningar (REGCESS) (webbsidan på engelska) kan du söka information om offentliga och privata serviceproducenter i Spanien och om deras tjänster. I registret finns sjukhus, kliniker och andra vårdinrättningar, läkarstationer och till exempel optikers- och apotekstjänster. Du kan ange sökkriterierna på engelska eller spanska. Uppgifterna om vårdenheterna är i huvudsak på spanska.
Ytterligare information om vårdgivare finns på webbplatsen för det spanska hälsovårdsministeriet (på engelska). Alla regionerna i Spanien har sin egen webbplats för de regionala hälso- och sjukvårdstjänsterna. En del regioner har listat serviceproducenterna på sin webbplats (på spanska) (länkförteckning längst ned på sidan) liksom även information till exempel om kötider.
På webbplatsen för det spanska hälsovårdsministeriet finns en lista över patientorganisationer (på engelska) som kan vara användbar om du söker hjälp för en specifik åkomma.
Kvalitet och säkerhet i vården
De regionala myndigheterna (webbsidan på engelska) övervakar kvaliteten och säkerhet i hälso- och sjukvårdstjänsterna i sitt eget område. För ytterligare information kan du kontakta myndigheterna i den region där din vårdenhet ligger.
Vid patientskador tillämpas alltid lagstiftningen och patientförsäkringen i det vårdgivande landet. Om du är missnöjd med vården som du har fått, ska du i första hand reda ut saken med vårdgivaren. Den nationella kontaktpunkten kan hjälpa dig att hitta rätt myndighet om du vill anföra klagan.
Hälso- och sjukvårdssystemet
Det nationella hälso- och sjukvårdssystemet i Spanien styrs av hälsomyndigheterna i de autonoma regionerna. Det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet omfattar primärvården, specialiserad sjukvård och vård på sjukhus vid egna verksamhetsställen. Endast ett fåtal privatmottagningar har vårdavtal med den offentliga hälso- och sjukvården. Vården inom den offentliga hälso- och sjukvården är kostnadsfri. Klienterna borde endast betala en del av kostnaden när de hämtar ut läkemedel på apotek.
Inom det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet erbjuds vanligtvis ingen tandvård. I Spanien betalar man själv för privat vård.