Exceptionella vårdsituationer utomlands
I detta avsnitt hittar du information om exceptionella vårdsituationer utomlands, till exempel graviditet och förlossning, vård av långvariga sjukdomar, rehabilitering, hjälpmedel, och förflyttningar mellan sjukhus utomlands.
På den här sidan:
- Graviditet och förlossning utomlands
- Vård av långvariga sjukdomar utomlands
- Hjälpmedel utomlands
- Rehabilitering utomlands
- Förflyttningar mellan sjukhus utomlands
Graviditet och förlossning utomlands
Med det europeiska sjukvårdskortet får du vård i samband med graviditet och förlossning under en tillfällig vistelse utomlands. Du kan även resa utomlands för planerad graviditetsvård eller förlossning.
Förlossning i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland
När du vistas utomands tillfälligt, till exempel på semester
- Med det europeiska sjukvårdskortet får du vård i samband med graviditet och förlossning inom den offentliga hälso- och sjukvården.
- Du betalar samma klientavgift för vården som lokalborna.
- Om du betalar vårdkostnaderna själv, kan du få ersättning hos FPA eller sjukförsäkringsinstitutionen i vårdgivarlandet.
- Vid problem kan du kontakta FPA:s center för internationella ärenden.
När du reser utomlands för planerad graviditetsvård eller förlossning
- Sök upp en lämplig vårdenhet och kom överens om arrangemangen gällande vården eller förlossningen med vårdgivaren.
- Du betalar själv hela vårdkostnaden och kan ansöka om ersättning i efterhand hos FPA.
- Du kan inte använda det europeiska sjukvårdskortet.
- Du kan även ansöka om förhandstillstånd för en förlossning utomlands.
Vad är ett förhandstillstånd?
Läs även: Jag vill resa utomlands för planerad vård
Förlossning i andra länder
Om du vistas tillfälligt i ett land utanför EU eller EES, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland och förlossningen startar, svarar du själv för förlossningskostnaderna. Om du har reseförsäkring, fråga om ersättning av kostnaderna hos ditt försäkringsbolag.
Om du reser utanför EU för att föda barn står du själv för alla kostnader och får ingen ersättning från FPA.
Vård av långvariga sjukdomar utomlands
I EU- och EES-länderna, Schweiz, Storbritannien och Nordirland kan du få medicinskt nödvändig vård för ett långvarigt sjukdomstillstånd med ett europeiskt sjukvårdskort och betala samma klientavgift för vården som lokalbefolkningen. Om du har betalat kostnaderna själv, kan du ansöka om ersättning i efterhand hos FPA.
Vårdenhetens yrkesutbildade inom hälso- och sjukvård avgör hurdan vård du behöver. Behandlingen bestäms alltid enligt praxis i vistelselandet och kan avvika från praxis i Finland.
Du kan även fritt resa för planerad vård till EU- och EES-länder, Schweiz, Storbritannien och Nordirland FPA ersätter kostnaderna högst till det belopp som vård given i en motsvarande situation hade kostat inom ditt välfärdsområde i Finland.
Utanför Europa avgörs din rätt till vård av lagen i det land du reser till och du får vanligtvis betala kostnaden för din vård själv.
Kom överens om vården i förväg om den kräver specialarrangemang
Om din sjukdom kräver regelbunden behandling under din tillfälliga utlandsvistelse, ska du komma överens om ordnandet av vården i förväg med vårdgivaren. Sådana behandlingar inkluderar dialys, syrgasbehandling och kemoterapi.
Mer information ges även av EU- och EES-ländernas kontaktpunkter.
Hjälpmedel utomlands
Om du blir sjuk utomlands och får brådskande vård eller annan medicinskt nödvändig vård, kan vårdgivaren förse dig med ett hjälpmedel.
Olika länder har mycket olika praxis när det gäller anskaffande och utlämning av hjälpmedel. I vissa länder ingår hjälpmedel i vården. Till exempel i de nordiska länderna får du kryckor direkt av vårdgivaren. I en del länder måste du köpa eller hyra hjälpmedlet mot en avgift. Om hjälpmedlen utgör en del av vårdkostnaderna, kan du få ersättning för dem också.
Hjälpmedelskostnader utomlands
Utomlands ansvarar du i allmänhet själv för alla kostnader i anslutning till hjälpmedel eller användningen av dessa. Olika länder har olika praxis för leverans av hjälpmedel.
Om ditt hjälpmedel går sönder utomlands ansvarar du själv för reparationen. Finländska myndigheter ersätter vanligtvis inte kostnaderna för service och reparation av hjälpmedel som uppstått utomlands. Om du har rätt till ett hjälpmedel i Finland och vill byta ut ett trasigt hjälpmedel mot ett nytt i Finland, ska du själv ordna och betala transporten.
Om du flyttar till ett annat land, kan du ta med dig dina hjälpmedel
Om du flyttar till ett annat EU-/EES-land eller till Schweiz, Storbritannien eller Nordirland
Oftast kan du få ett hjälpmedel som du behöver i ditt nya bosättningsland. Mottagarlandets sjukförsäkringsinstitution eller någon annan myndighet med ansvar för hälso- och sjukvården är vanligtvis det bästa stället att begära mer information om hur man får och skaffar sig hjälpmedel.
Om du har hemkommun i Finland eller om Finland ansvarar för dina vårdkostnader efter flytten,
- kan du låta underhålla och reparera ditt hjälpmedel eller byta ut hjälpmedlet inom den offentliga hälso- och sjukvården när du vistas i Finland.
- Om du behöver ett nytt hjälpmedel kan du ansöka om det antingen i ditt nya bosättningsland eller via den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.
- Om du vill ha det nya hjälpmedlet från Finland eller låta reparera det i Finland, betalar du själv transportkostnaderna.
Om du inte har hemkommun i Finland och Finland inte ansvarar för dina vårdkostnader efter flytten,
- kan du i regel inte låta underhålla och reparera ditt hjälpmedel eller byta ut hjälpmedlet i Finland.
- Du kan ändå ta med dig hjälpmedlet till utlandet.
- Om du behöver ett nytt hjälpmedel efter flytten måste du själv utreda frågan i ditt nya bosättningsland.
Om du har beviljats ett viktigt hjälpmedel eller en protes före din flytt,
- kan Finland i vissa EU-situationer ansvara för kostnaderna för underhållet av detta hjälpmedel även efter flytten.
- Som viktigt hjälpmedel klassas sådana hjälpmedel som måttillverkats för dig.
- Om du inte är säker på om ditt hjälpmedel klassas som ett viktigt hjälpmedel, kontakta FPA.
- Om du har beviljats ett viktigt hjälpmedel men inte har hunnit få hjälpmedlet vid tidpunkten för din flytt har du fortfarande rätt att få hjälpmedlet trots flytten.
- Observera att underhåll av ett viktigt hjälpmedel emellertid inte betyder reparation av ett trasigt hjälpmedel, utan eventuella andra underhållsbehov. Sådana är till exempel injustering av hörselapparat eller tilläggsutbildning för ledarhund.
Om du flyttar till något annat land
Om du flyttar till ett annat land än ett EU-/EES-land eller till Schweiz, Storbritannien eller Nordirland, kan du ta med dig dina hjälpmedel.
Om du har en hemkommun i Finland,
- kan du låta underhålla och reparera ditt hjälpmedel eller byta ut hjälpmedlet inom den offentliga hälso- och sjukvården när du vistas i Finland.
- Om du behöver ett nytt hjälpmedel kan du ansöka om det antingen i ditt nya bosättningsland eller via den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.
- Om du vill ha det nya hjälpmedlet från Finland betalar du själv transportkostnaderna.
Om du inte har en hemkommun i Finland,
- kan du inte låta underhålla ditt hjälpmedel i Finland.
- Du kan ändå ta med dig hjälpmedlet till utlandet.
- Om du behöver ett nytt hjälpmedel efter flytten, måste du själv utreda frågan i ditt bosättningsland.
Rehabilitering utomlands
Du kan fritt söka dig utomlands för att använda rehabiliteringstjänster. Fråga försäkringsbolaget eller FPA vilka möjligheter du har att få rehabilitering utomlands. Rehabiliteringstjänsterna som ges utomlands kan skilja sig från den rehabilitering som du skulle få i Finland.
Du kan få ersättning från FPA för kostnader för rehabilitering som getts utomlands om vårdgivaren har bedömt att rehabiliteringen är medicinskt nödvändig vård. I vissa fall kan rehabilitering också vara tillgänglig med ett europeiskt sjukvårdskort. I allmänhet är rehabilitering dock inte medicinskt nödvändig vård. Ansök om ersättningar från FPA.
Förflyttning från ett sjukhus utomlands till ett sjukhus i Finland och från Finland till ett sjukhus utomlands
Patienten ska alltid behandlas till ett skick som gör det säkert för hen att resa hem. Förflyttningar mellan sjukhus görs prövningsbaserat och arrangemangen kring dessa är i allmänhet vårdgivarens ansvar. Ansvaret för kostnaderna för förflyttningen mellan sjukhusen bärs av vårdgivaren eller patienten själv.
Det är möjligt att få ersättning från FPA från landsgränsen, en flygplats eller en hamn till ett sjukhus i Finland, när det gäller förflyttning mellan sjukhus. Ersättning kan betalas om du själv har betalat kostnaderna för transporten.
Vem betalar kostnaderna för sjukhusförflyttningar mellan länder?
Om du får sjukhusvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland och du flyttas till ett annat land för fortsatt vård, ansvarar i allmänhet vårdgivaren i Finland för kostnaderna för förflyttningen.
Om du istället har vårdats på sjukhus utomlands och behöver förflyttning till ett sjukhus i Finland för fortsatt vård, ska en överenskommelse om transportkostnaderna ingås på förhand. Fakturan för kostnaderna betalas antingen av dig själv, det mottagande sjukhuset i Finland eller ditt försäkringsbolag.
Du är alltid ansvarig för att betala kostnaderna om förflyttningen sker av egen fri vilja, utan vårdgivarens beslut.
Om du får vård inom den privata hälso- och sjukvården, betalar du vanligen själv kostnaderna för förflyttningen.
Om du behöver en förflyttning mellan sjukhus i de nordiska länderna, kan din vårdgivare ordna förflyttningen. Då behöver du inte betala förflyttningen själv. Vårdgivaren ansvarar för förflyttningen.
Mer information hittar du i den nordiska konventionen om social trygghet (Finlex)
Flytt till ett annat nordiskt land för en person som får långtidsvård
Om du får långvarig anstaltsvård och flyttar från ett nordiskt land till ett annat, kommer ordnandet av din vård, kostnaderna för den och överföringen av ansvaret för den från ett land till ett annat att avtalas i flyttavtalet. Avtalet upprättas av myndigheterna som ansvarar för socialtjänsterna.
Kostnadsansvaret kan överföras på flyttdagen eller också kan man avtala om en övergångstid på till exempel sex månader. Avtalet innehåller i allmänhet även en överenskommelse om vem som betalar din resa och hur din hjälp under resan ska ordnas.
Läs mer: Den nordiska konventionen om socialt bistånd och sociala tjänster (på finska)
Bekanta dig även med dessa ämnen:
- Kontaktpunkter i EU- och EES-länderna
- Information om hälso- och sjukvårdstjänsterna enligt land
- Det europeiska sjukvårdskortet
- Om du blir sjuk under en utlandsresa
- Jag vill resa utomlands för planerad vård