Tänk på följande när du åker utomlands för att använda hälsotjänster

24.4.2025

Om du vill, kan du resa till ett annat EU-land för vård och ansöka ersättning för kostnaderna hos FPA i efterhand. När du uppsöker vård är det viktigt att du tar i beaktande till exempel uppfyllandet av ersättningsvillkoren, överföringen av patientuppgifter mellan länderna, säkerställandet av vårdens kvalitet och eventuellt behov av fortsatt vård.


Din vän berättar att hon besökt en klinik i Estland för tandvård och fått ersättning för vården från FPA i efterhand. Du blir intresserad av kliniken – den verkar ge god vård och du skulle kunna ta tillfället i akt och göra ett efterlängtat besök till Tallinn på samma gång. Men vad måste du tänka på innan du åker utomlands? Hur kan du säkerställa att FPA ersätter vårdkostnaderna? Och vad händer om du behöver fortsatt vård eller om något går snett?

Vad då ”planerad vård”?

Med planerad vård menas att du reser till ett annat land med avsikt att använda hälsotjänsterna där. Du kan fritt söka dig till vård inom EU och du kan också få ersättning för vården enligt vissa kriterier. Om du däremot blir sjuk mitt under en semesterresa, får du vård med ditt europeiska sjukvårdskort och detta betraktas inte som planerad vård.

Du kan komma överens om arrangemangen kring vården direkt med den klinik eller det sjukhus där du vill få vård. Fråga dem om priserna, de praktiska arrangemangen och tidsplanerna.

Hur mycket ersättning kan du få?

FPA beviljar ersättning för vård som getts i ett EU- eller EES-land, Schweiz och Storbritannien och ersättningen kan högst uppgå till vad motsvarande vård skulle ha kostat i ditt eget välfärdsområde i Finland. Du betalar alltid själv klientavgiften som den offentliga hälso- och sjukvården i Finland skulle ha tagit ut. Generellt sett kan du få ersättning från FPA, om följande villkor uppfylls:

  • Vården ingår i serviceutbudet inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland.
  • Du har rätt att få motsvarande vård i Finland.
  • Du ansöker om ersättning inom sex månader efter att du fick vård.
  • Du har en remiss, om det handlar om vård för vilken det krävs remiss i Finland.

Om du vill kan du ta reda på ersättningsbeloppet i förväg genom att begära ett förhandsbesked hos FPA. I praktiken innebär detta att du meddelar planen för din vård till FPA, varefter FPA frågar ditt välfärdsområde vilken ersättning du kan få för vården. Om vården till slut genomförs på det sätt som du meddelade i förväg, får du ersättning enligt detta.

Du kan också ansöka om ett förhandstillstånd för vård hos FPA (blankett S2). Då behöver du bara betala den lokala klientavgiften och du behöver inte heller ansöka om ersättning i efterhand.

Se till att dina patientuppgifter överförs

Du kanske har funderingar kring hur du kommer åt uppgifterna om vården efteråt. Visas de i MittKanta på samma sätt som andra uppgifter?

För närvarande måste du själv se till att dina patientuppgifter överförs mellan länderna. Be att kliniken ger dig uppgifterna om vården som du har fått och lämna dem till den offentliga hälso- och sjukvården i Finland. Där dokumenteras de i systemet. När du gör detta, kan läkare i fortsättningen se vilka ingrepp du har fått gjorda i ett annat land.

Det kan också hända att den utländska kliniken behöver dina patientjournaler från Finland för att kunna ge dig vård. Om du behöver en remiss för vården, måste du själv se till att vårdgivaren får den. Vanligtvis borde remisser som utfärdats inom EU accepteras i de olika länderna. Du ansvarar själv för att låta översätta patientuppgifterna, om detta behövs.

Hur ser jag till säkerheten?

Funderingar kring säkerheten hör också till när du ska resa utanför Finland för att använda hälsotjänster. Det är viktigt att du på förhand tar reda på att kliniken har vederbörliga verksamhetstillstånd och erbjuder pålitliga tjänster.

Skulle en patientskada inträffa utomlands, måste du sköta tillhörande klagomål eller ersättningsyrkanden i landet i fråga, eftersom patientförsäkringen i Finland inte omfattar vård som getts utomlands. Varje EU-land har en egen kontaktpunkt för gränsöverskridande hälsovård där du kan fråga om praxis för patientsäkerheten i landet i fråga.

Fortsatt vård i Finland

Om du behöver fortsatt vård i Finland kan du få det som vanligt inom den offentliga hälso- och sjukvården i ditt välfärdsområde. Att du ursprungligen fått vård utomlands begränsar inte den fortsatta vården i Finland. Du ska dock i god tid ta reda på det eventuella behovet av fortsatt vård och komma överens om saken med hälso- och sjukvården.