Seminarium för intressentgrupper i Helsingfors den 22 oktober
18.11.2024
Kontaktpunkten för gränsöverskridande hälso- och sjukvård och EU-kommissionen ordnade den 22 oktober 2024 ett seminarium för intressentgrupper, där temat var förbättring av patienternas medvetenhet om sin rätt att få internationell sjukvård. Under tillställningen hördes föredrag från olika intressentgrupper och hölls en verkstad, där vi bollade idéer kring nya sätt att samarbeta.
Vi ordnade den 22 oktober 2024 ett seminarium för intressentgrupper om temat ”Samarbete för att förbättra patienternas medvetenhet”. Tillställningen ordnades i samarbete med EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet.
Syftet med seminariet var att samlas för att diskutera hur vi tillsammans med partner kan främja patienternas medvetenhet om sin rätt att få internationell sjukvård. Under tillställningen behandlades också de europeiska referensnätverken för sällsynta sjukdomar som har till uppgift att möjliggöra internationellt samarbete i vården av sällsynta sjukdomar.
Seminariet hölls i FPA:s huvudkontor i Helsingfors, men föredragen på förmiddagen kunde även följas på distans. Sammanlagt deltog över 100 personer på tillställningen.
I bakgrunden ett behov av att kommunicera om lagändringen
Lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård förnyades i Finland 2023. I och med lagändringen ändrades bland annat ersättningspraxis i situationer där personen uttryckligen har sökt sig till utlandet för planerad vård.
Vi ansåg att det nu var en bra tid att samla samman personer som arbetar med internationell hälso- och sjukvård för att diskutera hur vi kan främja patienternas medvetenhet om sin rätt och sina möjligheter att få vård. Olika intressentgrupper kan belysa ärendet ur sin egen organisations perspektiv, vilket hjälper oss att hitta nya sätt att samarbeta.
I föredragen lyftes fram utmaningar som patienterna stöter på
Seminariedagen var delad i två delar. Under förmiddagen hörde vi föredrag där olika organisationer berättade om sitt arbete inom gränsöverskridande hälso- och sjukvård. Ordet gavs till Europeiska kommissionen, den offentliga hälso- och sjukvården i Finland, FPA, paraplyorganisationen för social- och hälsovårdsorganisationer SOSTE, Välmåendebranschen HALI rf och Finlands kontaktpunkt för gränsöverskridande hälso- och sjukvård.
Föredragen under seminariet behandlade bland annat lagstiftningen om och praxis för gränsöverskridande hälso- och sjukvård, beviljandet av ersättningar och verksamheten i referensnätverket för sällsynta sjukdomar. Talarna lyfte också fram utmaningar i anslutning till vård utomlands, såsom lagstiftningens och systemets krånglighet, patienternas begränsade resurser och problem med informationsöverföringen mellan länder.
I verkstäderna bollades idéer kring nya sätt att samarbeta
På eftermiddagen ordnades en verkstad där deltagarna fick i smågrupper diskutera problem i anslutning till patienternas tillgång till information och hur vi kan samarbeta för att minska dem. Syftet var att hitta konkreta sätt för samarbetet mellan partner.
Smågrupperna lyfte fram flera utmaningar i anslutning till patienternas möjligheter att söka sig till vård utomlands. Dessa var bland annat tillgången till information om praxis och vårdenheter, utmaningar med att ansöka om ersättning, patienternas bristande resurser (pengar, tid, språkkunskaper, stödnätverk) och problem med hänvisning till rätt myndighet.
Deltagarna i verkstaden lade också fram flera förslag på samarbete mellan intressentgrupperna för att förbättra situationen för patienterna. Dessa var bland annat kommunikationssamarbete mellan myndigheter, utbildning av och information till yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården, främjande av patientjournalernas rörlighet samt samarbete med patientorganisationer.
EU-kommissionens projekt i bakgrunden
Tillställningen som ordnades i Helsingfors ingår i en serie av nationella verkstäder som hålls i olika EU-länder under 2024 och 2025. Projektet ingår i EU4Health-programmet som strävar efter att stärka medvetenheten om patientdirektivet och om hälso- och sjukvården inom EU. Sammanlagt hålls tio nationella verkstäder och seminariet i Finland var den sjunde.
Om du har frågor kring seminariet, vänligen kontakta oss yhteyspiste@kela.fi